Google+ FBI' Aktionsstyrke i et travlt jubilæumsår : Operator's Lab

onsdag den 3. april 2013

FBI' Aktionsstyrke i et travlt jubilæumsår


I år markerer FBI Hostage Rescue Team (HRT) 30 års jubilæum og året blev indledt med to store operationer, som gik verden rundt. 

I anledning af jubilæet har FBI lavet en serie af indlæg om HRT på deres website.

HRT kort
Påstanden om at Aktionsstyrken (AKS) og HRT er det samme, vil være en pæn underdrivelse - og så alligevel ikke. Begge enheder, HRT og Aktionsstyrken, arbejder nationalt og bistår de enkelte politikredse med rådgivning, teknisk assistance og personel, samt egentlige operative løsninger.

Begge enheders kernekompetence er gidselredning og at være en del af det nationale beredskab mod terror. Counter-terrorism om man vil.

FBI HRT leverer et færdig koncept og skal ikke nødvendigvis hente støtte fra militæret. Det er nødvendigt i et land som USA hvor kommandovejene er meget længere qua myndighedernes størrelse, og de lange kommandoveje vil ofte forsinke en hurtig indsættelse. Endvidere har de en lovgivning som er mindre fleksibel på området.

AKS under træning
I Danmark har vi en lovgivning som muliggør en særlig aftale mellem Forsvaret og Politiet. I den aftale findes bl.a.  særlig hjælp-situationer hvor politiet kan anmode om støtte fra Forsvaret. Det er ingen hemmelighed, og Aktionsstyrken har i de senere år fået støtte i flere operationer, som er kommet frem offentligheden. 

Rydning af Ungdomshuset. AKS indsættes.
Under rydningen af Ungdomshuset støttede Forsvaret med helikoptere. Et bidrag der gav AKS mulighed for, at angribe bygningen fra flere niveauer, samt at sikre taget, således personer inde i bygningen ikke fik mulighed for at anvende den store mænge kasteskyts som lå klar på taget.

HRT' mål er at kunne blive indsat overalt i USA på fire timer i alle tænkelige scenarier. Derfor har de også kapaciteter som rækker langt ud over vores AKS. Tænk bare på USA geografiske forhold. Endvidere kan HRT indsættes globalt i forskellige opgavesammenhæng relateret til FBI operationer i udlandet. Første offentligt kendte indsættelse af HRT i udlandet, var som Close Protection for FBI' egne efterforskningsteams under den lange og problematiske efterforskningen af Al-Qaeda' angreb på krigsskibet USS Cole i Yemen - oktober 2000.

Men når dagen er omme, så er døråbning ind til gerningsmanden den samme. Og den enkelte operatør enkeltkæmperfærdigheder, hvad enten det er HRT eller AKS, vil alligevel være den samme på mange områder. Og her kan de sammenlignes.

Her er en kort video som viser HRT under træning i bykamp.Alabama - februar 2013

I februar var første offentligt kendte operation i år, hvor HRT blev indsat. Det var da den fem årige Ethan blev kidnappet af den 65-årige krigsveteranen, Jimmy Lee Dykes, og holdt fanget i en underjordisk bunker i et syv dage langt gidseldrama. 

Tidligt i operationen blev FBI indsat med flere enheder. Bl.a. deres forhandlergruppe og med særligt aflytningsudstyr. Meget utraditionelt støttede enheder fra det amerikanske militær også operationen. Gidseldramaet kulminerede efter de syv dage, ved at HRT blev indsat da man frygtede for Ethan' liv. HRT sprængte sig gemmen bunkerens tag, dræbte den bevæbnede Dykes inden han nåede at gøre Ethan fortræd. Du kan læse om operationen hos Policemag.com


Herkimer, New York, - marts 2013

Kort efter gidselaktionen i Alabama, blev FBI igen indsat med deres SWAT- og HRT koncept, efter at den 64-årige maskinarbejder, Kurt Myers, spredte skræk og rædsel i staten New York ved at dræbe tilfældigt forbipasserende i to mindre byer.

Sammen med lokale politienheder, New York politi' særlige indsatsstyrke Special Operations Response Team (SORT), og FBI' eget SWAT koncept, indledte man en menneskejagt på Kurt Myers for at forhindre den nu fire dobbelte massemorder i at dræbe flere personer. 

Under et døgn efter det første skyderi, havde en intensiv efterforskning og eftersøgning indkredset området, hvor Kurt Myers formodentligt skjulte sig, til en forladt bygning i byen Herkimer

I forbindelse med efterforskningen var også HRT blevet tilkaldt for at stå standby til en evt. pågribelse af Myers eller hvis en gidselsituation opstod.

Efter forgæves forsøg på at tvinge 
Kurt Myers ud af bygningen ved brug af tåregas, besluttede man at angribe bygningen. HRT og SORT blev herefter indsat til selve indtrængningen af bygningen og pågribelsen af Myers.

Efter at have foretaget døråbning, sendte HRT deres tjeneste hund ind i bygningen. Hunden var forsynet med et kamera, således operatørerne udenfor, kunne danne sig et billede af bygningens første par rum. Inde i bygningen lå Myers klar med sit haglgevær. Han skød to skud mod hunden, hvor første skud ramte kameraet, og andet skud ramte hunden i brystet og dræbte den på stedet. HRT og SORT udnyttede sekunderne hvor Myers måtte være blevet forvirret af hvad der netop var foregået, til at trænge ind. I bygningen var Myers fortsat en trussel mod dem, og han blev herefter dræbt af HRT operatørerne. Du kan læse mere om operationen hos Foxnews.com


FBI SWAT og HRT

I begge operationer er det nævnt, at både FBI SWAT og FBI HRT har været indsat, men er de en og samme enhed?
FBI HRT under træning

Svaret er nej. HRT er en højt specialiseret enhed som har mange af de samme kapaciteter som militærets Special Operationsstyrker. Agenterne i HRT er i enheden på fuld tid og træner specifikt på deres kompetencer når de ikke er indsat. FBI SWAT er tilknyttet samtlige regionale FBI kontorer spredt over alle stater i USA. Agenterne i FBI SWAT er særligt udvalgt og trænet til anholdelse af farlig gerningsmand i forskellige scenarier, sikring af FBI egne efterforskere i under anholdelsesaktioner og eftersøgninger. Alle i FBI SWAT er til dagligt FBI efterforskere, og bliver tilkaldt til opgaven som SWAT. Du kan læse mere om HRT, SWAT og andre FBI enheder her: FBI Critical Incident Response Group 


Relaterede kilder

Alabama operationen. Se SOFREP og Dailymail.

Herkimer operationen. Se SOFREP og USA TODAY

New York Special Operation Response Team. Se New York State TrooperRejser indlægget nogle spørgsmål hos dig, så skriv endelig en kommentar.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar