Google+ Anmeldelse - Kill Bin Laden : Operator's Lab

torsdag den 2. maj 2013

Anmeldelse - Kill Bin Laden

Listen med bøger om specialstyrkeoperationer i det 21. århunderede, skrevet i kølvandet på de to seneste store krige - Irak og Afghanistan, har længe været uoverskuelig lang. Her er mit bud på en must read bog om emnet.


Delta Force i Tora Bora bjergene, på jagt efter Osama Bin Laden

Det kan efterhånden være svært at skelne skidt fra kanel, for rigtig mange bogtitler om emnet, er plastret til med ord som "SOF", "Navy SEAL" eller lignende.

I 2008 udkom bogen KILL BIN LADEN skrevet af Dalton Fury (pseudonym). Han var ledende officer under den indledende operation og jagt, i slutningen af år 2001, på Al-Qaeda lederen Osama Bin Laden (OBL). 

Dalton Fury blev motiveret til at skrive bogen, efter flere års gætterier og politiske tovtrækkerier om operationens udfald. Han ville gøre regnestykket op og fortælle hvad der var sandt og falsk. I årene op til udgivelsen af bogen, havde politikkere og højtstående officerer beskyldt hinanden for manglende handlekraft og ansvarsfraskrivelse, og om hvorvidt operationen var en succes eller fiasko.

Denne offentlige diskussion blev især forstærket i 2004, hvor den arabiske nyhedsgigant +Al Jazeera Channel - قناة الجزيرة الفضائية  offentliggjorde et videobånd med Osama Bin Laden, der bekræftede at han stadig var i live.KILL BIN LADEN indledes med et deltajeret og spændende indblik i en anden operation fra år 2002, hvor Dalton Fury og hans Delta Force operatører blev sendt tilbage til Afghanistans østlige bjerge nær grænsen til Pakistan, hvor opgaven var at dræbe eller tilfangetage en lokal Al-Qaeda (AQ) facilitator, som man formodede støttede AQ med våben, mad og anden logistik.


I denne operation skildrede Dalton Fury de kapaciteter som Delta Force rådede over, og hvad enhedens operatører var i stand til. Især beretningen om en af operatørerne der frivilligt meldte sig til en rekognoseringsopgave hvor han skulle indsættes uden nogen form for støtte, for at finde målpersonen, udpege stedet for resten af styrke - alene og uden at blive opdaget.


Tora Bora 

Se området i Google Maps

Efter denne operation, spoler Dalton Fury tiden tilbage til lige omkring Tårnenes fald i år 2001, og hvordan man, i kredsen af efterretningstjenester og specialstyrke-kommandoer, reagerede på terrorangrebet i tiden umiddelbart efter.


Forskellige elementer af amerikanske specialoperationsstyrker, støttet af engelske kollegaer, samt elementer fra især CIA, blev få måneder efter tårnenes fald, sendt til Afghanistan. Dalton Fury skulle lede en styrke på ca. 50 operatører fra Delta Force, støttet af engelske SBS, og skulle opbygge en base ved foden af Tora Bora bjergkomplekset nær grænsen til Pakistan. Her skabte CIA kontakten til lokale krigsherrer som skulle støtte Fury og hans mænd med manpower og lokalkendskab.


Efter at være ankommet til området stod det hurtigt klart, at afghanerne spillede på flere heste, og at de var hunderæde for AQ. Efterretninger pegede på, at Osama Bin Laden var i Tora Bora og at han blev beskyttet af mindst 1000 hårdttrænede krigsveteraner.

I den spændende beretninger om de prøvelser som Delta Force mødte i Tora Bora, får læseren også et lille glimt af de operative kapaciteter som CIA havde på det tidspunkt, og som blev videreudviklet igennem krigene  Afghanistan og Irak.

I forbindelse med udgivelsen af KILL BIN LADEN lavede nyhedsstationen CBS et interview, hvor Dalton Fury fortalte om operationen og sin bogVil du have en førstehåndsberetning om slaget i Tora Bora, og hvordan Delta Force arbejder, så er denne KILL BIN LADEN et virkeligt godt bud. Nederst i dette indlæg har jeg sakset et link ind, hvor du kan købe bogen.

Som nævnt tidligere i indlægget, blev det i årene efter, debateret hvorvidt man kunne have fået ram på OBL i Tora Bora gennem andre løsninger. Dette debateres stadig den dag i dag. Her er en artikel om, hvorfor man ikke kunne indsætte langt større styrker i Tora Bora, for udslette AQ ledelsen en gang for alle. Se her.


Du kan købe bogen på amazon.co.uk her. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar