Google+ Kan politiet rydde op i Rio de Janeiro' slum? : Operator's Lab

torsdag den 18. juli 2013

Kan politiet rydde op i Rio de Janeiro' slum?


Myndighederne i Brasilien har hænderne mere end fulde, med at få ryddet op i slumkvarterene omkring Rio de Janeiro og São Paolo forud for VM i fodbold - år 2014, og de Olympiske lege - år 2016. Men når de det?
Slumkvarterene, eller kaldt Favela, huser mere end 12 millioner indbyggere i Brasilien, hvoraf de største Favelaer ligger i tilknytning til Rio de Janeiro og São Paolo.

Bebyggelsen i Favelaerne udfordrer politiet som må være bevæbnet til tænderne, for at løse almindelige politiopgaver som f.eks. at anholde en gerningsmand i en sag om salg af Narkotika. Se bare videoen her:I en lang række af sager rykker brasiliansk politi slet ikke ud i Favelaerne, som i mange år har været hjemsted for organiseret kriminalitet og væbnet opstand mod myndighederne.

I de senere år har det være oppe i medierne, at brasiliansk politi, støttet af forskellige enheder fra militæret - herunder pansrede enheder - er rykket ind i nogle Favelaer for at kæmpe sig frem fra hus til hus, med det formål, at få ryddet op i kvarteret så der kan skabes lov og orden. Politiet er dog udfordret fra en anden kant, for myndighederne generelt, men i særdeleshed politiet, er meget korrupt, og "ordensmagten" i Favelaerne levere et alternativ til myndighederne med egne ordenshåndhævere, domstole, læger mv. 

Midt i krigen mellem myndighederne og de kriminelle bor mange civile som bare prøver at få en hverdag til at hænge sammen. De borgerkrigslignende tilstande som for alvor tog fart fra år 2003, hvor myndighederne besluttede sig for at få overtaget i Favelaerne, har kostet dyrt. Mange bygninger og gader er ødelagt, og brasiliansk politi er ikke kendt for at være blødsødne. Tværtimod så går de brutalt til værks. 

Siden år 2003 har brasiliansk politi formentlig dræbt mere end 11.000 personer.

Når politiet går så brutalt til værks, skyldes det bl.a. at de er oppe mod kriminelle som er organiseret, har "hjemmebane-fordel" i Favelaerne, og som er bevæbnet med samme materiel og udstyr, som soldater er på slagmarken. I indlægget herunder, kan du se noget af den bevæbning som både politiet og de kriminelle bander har.


Der er ingen tvivl om, at slumkvartererne i Brasilien kommer i verdens spotlys op til begivendhederne ved VM i forbold og senere ved OL. Politiet er i gang netop nu med at rydde op, og rapporter fortæller om, at man går meget hårdt til værks for at skabt lov og orden i så store områder som muligt inden VM 2014.

Men.. inden man læner sig tilbage i gyngestolen heroppe i lille trygge Danmark og tænker: "ej, det er for galt at politiet dernede tager så hårdt fat." så må man tænke på, at det er en konflikt som vi danskere slet ikke kan sætte os ind i. Man kan håbe på, at den voksende middelklasse i Brasilien qua landets økonomiske fremgang, kan være medvirkende til, at Favelaerne tørrer bare en lille smule ud.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar